Teknologi åpner opp for nye behandlingsmuligheter

Teknologi åpner opp for nye behandlingsmuligheter

  • Kan man få legetime på nett?
  • Online psykolog rådgivning
  • Videokonsultasjon med fysioterapeut
  • Nyttige tips for online behandling

Som et resultat av det teknologiske frembruddet som har foregått siden midten av 1900-tallet har det åpnet seg en drøss med nye muligheter innenfor behandling. 

Innovative selskaper i Norge holder godt følge med denne utviklingen, og tradisjonelle behandlinger som man får hos legevakter, psykologer, og til og med fysioterapier har nå begynt å bli tilgjengelige på nyskapende måter. 

Kan man få legetime på nett?

I alle år har man måttet møte legen på et fysisk rom, hvor vi kan beskrive problemet vårt og de kan foreslå videre behandling vi bør gå gjennom, om det er gjennom resepter eller en spesialist. 

Det er nok dette som fortsatt er den vanligste måten å “gå til legetimer” på (bokstavelig talt), og det kommer mest sannsynlig til å forbli normen i lang tid. Likevel finnes det mange fastleger som har begynt å tilby tjenester på nett, noe som tyder på en positiv trend i retning av mer fleksible og tilgjengelige legetimer. 

Online psykolog rådgivning

Den digitale fremmarsjen foregår ikke bare innenfor legeyrket, derimot – psykologer har også begynt å tilby videokonsultasjoner. I stedet for å sitte i en stol og prate om problemene sine, face-to-face med psykologen, så kan folk nå bestille psykolog time på nett, og få hjelp med problemene sine der. 

Dette er en positiv utvikling, siden noen som trenger hjelp kanskje synes det er ukomfortabelt å sitte i samme rom som psykologen og prate med dem. Det er jo mange sensitive tema som tas opp på slike møter, for eksempel traumer, mishandling, og ekteskapsbrudd. Da kan det være fint å ha et alternativ om å gjøre timen litt mer behagelig – man kan slappe av fra egen sofa, med en kopp te, mens man sitter framfor PCen. 

Videokonsultasjon med fysioterapeut

Utrolig nok er det visst også mulig å få hjelp av fysioterapeut på nett. Man kan enten velge å sende inn spørsmål man har og beskrive hva man plages med, eller man kan gjøre det via video. 

Som de som har gått til fysioterapeut er klar over, så kjenner de som regel en del på muskler og ledd, og knekker litt her og der for å løsne opp kroppen. Det finnes en tid og sted for disse også, men det er bare en viss framgang man kan få gjennom slik “fysisk” behandling. Mesteparten av forbedringsprosessen foregår gjennom egentrening, og det er her online fysioterapi kan komme til god nytte: man kan raskt beskrive hva man plages med, vise det på video, og hvis det er et problem som fysioterapeuten ser veldig ofte, så kan de enkelt foreslå måter å trene seg opp på. 

Nyttige tips for online behandling

Når man får behandling på nett – om det er av en lege, psykolog, eller fysioterapeut – så er det noen ting man bør tenke på for å få mest mulig ut av samtalen: 

  • Ta notater. Det kan jo virke litt rart å sitte og ta notater når man er i samme rom som psykologen, men framfor skjermen er det mer naturlig. Noter ting som stikker seg ut, som kan hjelpe deg med å bli bedre, eller som behandleren anbefaler.
  • Ha et åpent sinn. Vi skjønner at du kan være skeptisk til å få behandling på nett, men prøv å tilnærm deg situasjonen med tanken om at kanskje, kanskje så vil det funke. 
  • Vær ærlig. Den eneste måten en tannlege kan hjelpe deg på, er at du innrømmer at du ikke har pusset tennene så godt i det siste, eller bruk tanntråd. Slik gjør du det enklere for både deg selv og tannlegen. Det samme gjelder for alle andre typer behandlinger.